Konzorcij EUROfusion je na tiskovni konferenci 8. februarja 2024 obeležil uspešen zaključek tretje in zadnje eksperimentalne kampanje z devterijem in tritijem (DTE3) v fuzijski napravi JET. Joint European Torus (JET), eden največjih in najmočnejših fuzijskih reaktorjev na svetu, je dokazal, da lahko zanesljivo in ponovljivo proizvaja fuzijsko energijo, ob tem je dosegel tudi svetovni rekord v proizvedeni fuzijski energiji. V eksperimentih so raziskovali fuzijske procese in načine nadzorovane proizvodnje fuzijske energije v podobnih pogojih, kot v prihodnjih fuzijskih elektrarnah, kar pomeni pomemben napredek k razumevanju fuzijske plazme.

V zadnjih poskusih z devterijem in tritijem (DTE3) je pulz v JET-u 3. oktobra 2023 dosegel visoko fuzijsko moč neprekinjeno 5,2 sekunde. Z uporabo zgolj 0,2 miligrama goriva je ob tem proizvedel rekordnih 69 megajoulov (MJ) fuzijske energije.

V DTE3 eksperimentih na napravi JET je skupaj z tehničnim in znanstvenim osebjem britanskega centra UK Atomic Energy Authority (UKAEA) sodelovalo več kot 300 evropskih znanstvenikov in inženirjev iz konzorcija EUROfusion, med njimi tudi raziskovalci Slovenske Fuzijske Asociacije (SFA).
JET je trenutno edina obstoječa fuzijska naprava, ki lahko že deluje z visoko zmogljivo mešanico devterija in tritija, tj. goriva, ki se bo uporabljalo v prihodnjih fuzijskih elektrarnah. Medtem ko se pri večini fuzijskih eksperimentov uporabljata samo vodik ali devterij, je testiranje z mešanico devterija in tritija nujno, da bi se čim bolj približali pogojem v pravi fuzijski elektrarni.

Z eksperimenti na JET-u so optimizirali fuzijske reakcije z devterijem in tritijem ter razvili načine in tehnologijo za obvladovanje zadrževanja goriva, odvajanja toplote in razvoja materialov. To je prineslo ključna spoznanja za načrtovanje in delovanje prihodnjih reaktorjev kot sta mednarodni eksperimentalni reaktor ITER in demonstracijska fuzijska elektrarna DEMO pa tudi za vse druge projekte po svetu usmerjene v razvoj fuzijskih elektrarn. Doseženi rezultati potrjujejo ključno vlogo reaktorja JET pri razvoju varne, nizkoogljične in trajnostne fuzijske energije.
JET je že več kot štiri desetletja ključnega pomena za razvoj fuzijske energije, saj simbolizira mednarodno znanstveno sodelovanje, inženirsko odličnost in zavezanost izkoriščanju moči fuzijske energije – reakcije, ki poganja Sonce in zvezde. Leta 2021 je JET prvič proizvedel pet sekund trajajoč proces zlivanja jeder pri visoki moči in takrat proizvedel rekordno količino proizvedene fuzijske energije. Prvi poskusi z devterijem in tritijem so bili na JET-u izvedeni ŽE leta 1997.

Dosežki na JET-u, od najpomembnejših znanstvenih mejnikov do postavljanja rekordov proizvedene fuzijske energije, poudarjajo trajno zapuščino naprave pri razvoju fuzijske tehnologije. JET je z obratovanjem zaključil konec decembra 2023.