1. maja 2022 je v starosti 72 let zaradi bolezni umrl dr. Bernard Bigot, od 2015 generalni direktor Organizacije Iter.

V svoji dolgi in ugledni karieri je Bernard Bigot zasedal vodilne položaje na področju raziskav, visokega šolstva in tudi politike. Po izobrazbi je bil kemik, predvsem je bil pa predan javni uslužbenec. Od ustanovitve École normale supérieure de Lyon, ki jo je pomagal ustanoviti v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, do položajev na ministrski ravni za znanost, tehnologijo, raziskave in izobraževanje v francoski vladi, kot francoski visoki komisar za jedrsko energijo (2003–2009) in kot predsednik in izvršni direktor francoske komisije za alternativno energijo in jedrsko energijo (2009–2012 in 2012–2015) je gospod Bigot uporabil svojo inteligenco, svojo ustvarjalnost, svojo diplomacijo in impresivno sposobnost za delo, da bi dosegel tisto, za kar je upal, da bo “un monde meilleur” (boljši svet).

Začasno bo vodenje projekta Iter prevzel dosedanji namestnik dr. Bigota, dr. Eisuke Tada, ki je zelo cenjen v fuzijski skupnosti in izkušen veteran iz prvih dni Itra. Medtem časom bo Svet Itra začel iskati dolgoročnega naslednika dr. Bigota.

Spominska stran:  https://www.iter.org/bernard-bigot-memorial-page

Več informacij o projektu Iter: http://www.iter.org/

»Bil je velik človek in pravi voditelj. Vodenje projekta ITER je prevzel v njegovih najbolj kritičnih trenutkih. S svojo navdušujočo energijo, in predanostjo je dokazal, kako se da uspešno in učinkovito voditi tako zahteven projekt.

V imenu SFA izrekam iskreno sožalje njegovi družini in njegovim sodelavcem.«

doc. dr. Boštjan Končar

Vodja Slovenske fuzijske asociacije

dr. Bigot med vodenjem SFA skupine po Itru (maj 2018)

dr. Bigot med vodenjem SFA skupine po Itru (maj 2018).