Letos mineva 20 let od vključitve Slovenije v evropski fuzijski program ter 15 let od ustanovitve Slovenske fuzijske asociacije. Dr. Ivo Kodeli, z Instituta »Jožef Stefan« (IJS), je 20. marca 2000 predstavil slovenske fuzijske raziskave na sestanku v Garchingu, kjer je bila Slovenija sprejeta v Evropski fuzijski program ter junija 2000 pridobil prvi slovenski fuzijski projekt v okviru Evropske Komisije z naslovom Benchmark experiments to validate EFF (European fusion file) data.

Prvi slovenski fuzijski projekt v okviru Evropske Komisije: Referenčni eksperiment validacije EFF jedrskih podatkov za volfram

Aprila 2005 je bila s podpisom Evropskega sporazuma o sodelovanju na področju razvoja fuzije EFDA (European Fusion Development Agreement) ustanovljena Slovenska Fuzijska Asociacija (SFA), ki jo je takrat vodil prof.dr. Milan Čerček iz IJS.  Z ustanovitvijo SFA je Slovenija tudi uradno postala članica enotnega evropskega fuzijskega programa. V 15 letih delovanja je SFA postala uspešna mednarodno priznana raziskovalna enota, ki združuje več raziskovalnih skupin na Institutu »Jožef Stefan«, na Fakulteti za strojništvo in Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Institutu za kovinske materiale in tehnologije (IMT) in podjetju Cosylab. Raziskave, usmerjene v razvoj fuzijske energije, danes potekajo predvsem v okviru programa EUROfusion (Obzorje 2020) in v okviru razvoja eksperimentalnega reaktorja ITER.

Utrinek iz leta 2005, prof. Milan Čerček s takratnim evropskim komisarjem za znanost in raziskave, Janezom Potočnikom

Slovenska fuzijska asociacija, ki jo danes vodi dr. Boštjan Končar (skupinska slika z 10. obletnice SFA)